Το σίγουρο είναι πώς αν μάθεις να τα αναγνωρίζεις θα είσαι έτοιμος και έτοιμη να βρεις λύση άμεσα. Εδώ είναι 3 από τα πιο συνηθισμένα..
Πρώτο και βασικότερο: το άγχος/στρες/φόβος των εξετάσεων.
Αρχίζει συνήθως από το προηγούμενο βράδυ. Στέκεσαι ξαπλωμένος/η στο κρεβάτι και σκέφτεσαι πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν, ξεκινώντας από το “θα τα ξεχάσω όλα” καταλήγοντας στο “θα είναι υπερβολικά δύσκολα”. Σύνηθες και απλό.
Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα στο οποίο προκαταβάλουμε τον εαυτό μας, όταν βρεθούμε σε καταστάσεις που απειλούν τη ζωή μας. Δίδαξε στον εαυτό σου το εξής απλό: “Οι εξετάσεις ξεκάθαρα ΔΕΝ με απειλούν για κάποιο λόγο. Σπουδαία πράγματα θα συμβούν και μετά από αυτές. Είναι η ευκαιρία να αποτυπώσω τις γνώσεις μου στο χαρτί.” Είναι ακριβώς όπως αντιμετωπίζεις μια βόλτα με το πιο επικίνδυνο τρενάκι στο Λούνα Παρκ. Αν θέλεις να απολαύσεις τη βόλτα, πείθεις τον εαυτό σου πως τίποτα κακό δεν θα συμβεί και βλέπεις την αδρεναλίνη “φιλικά”. Αν μπεις, όμως, στο τρενάκι φοβισμένος/η δεν θα περάσεις καλά και σίγουρα δεν θα “αποκομίσεις” τίποτα από όλη τη διαδρομή!
Δεύτερο και επίσης συνηθισμένο: “Λίγο πριν πάρω τα θέματα, νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα!”
Χωρίς πανικό αξιολόγησε το παρακάτω: έστω ότι παίζεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων και η αντίπαλη ομάδα δεν σου έχει διαβάσει ακόμα την ερώτηση. Εκείνη τη στιγμή: ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ; Μα προφανώς, όχι. Περίμενε να πάρεις τα θέματα στα χέρια σου. Τότε και μόνο, θα είσαι σε θέση να ξέρεις αν γνωρίζεις την απάντηση. Πρόσεχε! Μην πανικοβληθείς αν δεν μπορείς να θυμηθείς κάτι αμέσως. Κάνε ένα break και επέστρεψε στην ερώτηση αργότερα, το να πιέζεις το μυαλό σου δεν ωφελεί σε τίποτα. Εάν έχεις διαβάσει σωστά, είναι όλα αποθηκευμένα στην τράπεζα του μυαλού σου και θα κάνεις μία ασφαλή ανάληψη αν ηρεμήσεις και θυμηθείς το πιν!
Τρίτο και τελευταίο!: Η μετάβαση από μάθημα σε μάθημα και οι “κακοί” συνυποψήφιοι.
Αυτό που πρέπει να έχεις συνέχεια στο νου σου είναι ότι δεν διαγωνίζεσαι με το άριστα αλλά με τους υπόλοιπους υποψήφιους ανά την Ελλάδα. Αν, λοιπόν, μετά το τέλος της εξέτασης ενός μαθήματος δεν τα πηγές όπως περίμενες, αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκαν οι εξετάσεις. Ο βαθμός σου δεν είναι καλύτερος όσο πλησιάζει το 20 αλλά συγκριτικά καλός σε σχέση με το πως έγραψαν οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί σου! Το αποτέλεσμα είναι συνολικό. Άρα, μείνε θετικός/ή μέχρι το τέλος.
Απομόνωσε σχόλια των υπολοίπων πριν την εξέταση. Μπορεί να ακούσεις: “θα είναι τρομερά δύσκολα, δεν θα γράψει κανείς μας”: κάποιοι εξωτερικεύουν το φόβο τους έτσι. Δεν χρειάζεται να πάρεις μέρος σε αυτό. Ή να ακούσεις: “ξέρω τι θα πέσει. Μας έκαναν SOS ασκήσεις χθες στο φροντιστήριο.” Να ξέρεις πως το μεγαλύτερο SOS αυτών των εξετάσεων είναι “ότι δεν υπάρχουν SOS”. Οι προβλέψεις καθηγητών για τα θέματα μοιάζει με τζόγο για μόρια/λεφτά πάνω στο Προπτυχιακό ΣΟΥ. Μην κάνεις εκπτώσεις στις διαδικασία. Δεν παλεύεις 9 μήνες για να νικήσεις εύκολα. Δεν χρειάζεσαι κανέναν άλλον, πέρα από τον εαυτό σου.
Να τον έχεις σε εκτίμηση και τότε μπορεί να σε εκπλήξει με αυτά που θα καταφέρει!
Go progress!