«Εργασιακή Μετάβαση: μια αλλαγή που μπορεί να χρωστάς στον εαυτό σου»

Ένα από τα θέματα που απασχολούν την Επαγγελματική Συμβουλευτική είναι η Διαχείριση της Σταδιοδρομίας του ατόμου και το πάντα ανοικτό ενδεχόμενο μιας εργασιακής αλλαγής, με την οποία καθένας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του. Η Εργασιακή Μετάβαση (career transition), είναι μια κατάσταση στην εξελικτική μας πορεία, κατά την οποία μεταβαίνουμε από μία εργασιακή πραγματικότητα σε μία άλλη, είτε με τη θέλησή μας, είτε λόγω συνθηκών.

Στη σύγχρονη εποχή, αυτές οι μεταβάσεις έχουν γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση της εργασιακής μας ζωής. Η επιθυμία ενός εργαζομένου για αναπροσανατολισμό καριέρας προκύπτει συχνά είτε από την αδυναμία να εξελιχθεί κανείς στην εργασία του ιεραρχικά ή οικονομικά, είτε από δυσκολίες στις σχέσεις εντός του επαγγελματικού του χώρου, είτε από έλλειψη εργασιακής ικανοποίησης. Ωστόσο, το άτομο παρότι επιθυμεί αυτή την αλλαγή, συχνά έρχεται αντιμέτωπο με αντιφατικές σκέψεις και συναισθήματα: “Να αφήσω τη δουλειά μου μετά από τόσα χρόνια και να βρεθώ στο μηδέν με τόσους λογαριασμούς να τρέχουν; Τι θα συμβεί αν αποφασίσω να φύγω και δεν πάνε τα πράγματα όπως τα περιμένω; “

 

Όλα αυτά είναι βάσιμοι προβληματισμοί, καθώς μια Αλλαγή Καριέρας ανακινεί συναισθήματα ανασφάλειας και στρες, όπως κάθε νέα συνθήκη στη ζωή. Ωστόσο, πρέπει να αναλογιστούμε πως η εργασιακή ασφάλεια -σήμερα πιο πολύ από ποτέ- δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Εξάλλου, η αλλαγή θα είναι πάντα αναπόφευκτη όσο η γη γυρίζει. Δεν αλλάζουν μόνο το εργασιακό πλαίσιο κι οι εργασιακές μας σχέσεις, αλλά αλλάζουμε και εμείς με την πάροδο του χρόνου. Αλλάζουν οι προτεραιότητες, οι αξίες και οι προσδοκίες μας, αφού η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή. Προκειμένου να διαχειριστούμε επιτυχώς αυτή την αλλαγή, πιθανά θα χρειαστεί να περάσουμε από τέσσερα στάδια: άρνηση, προβληματισμός, ενεργοποίηση και προσαρμογή. Στην αρχή θα αρνηθούμε την ετοιμότητά μας να κάνουμε ένα νέο βήμα και θα διχαστούμε ανάμεσα στο πόσο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες μας και πόσο έντονες οι ανησυχίες μας, αλλά στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούμε να σκεφτούμε διαφορετικά αναπλαισιώνοντας το άγχος μας ως πρόκληση, ώστε στο τέλος να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στη νέα συνθήκη. Γι’ αυτό, οφείλουμε στον εαυτό μας να αφουγκραζόμαστε σε κάθε στάδιο της καριέρας μας που θέλουμε να πάμε και ποιοι θέλουμε να είμαστε, τόσο ως άνθρωποι, όσο και ως επαγγελματίες. Το να επαναξιολογήσουμε τις επιλογές μας, ή να κάνουμε νέες, είναι πάντα σημαντικό είτε είμαστε 20, είτε 30, είτε 40 και άνω. Παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις που μπορεί να έχουμε, τη δυσκολία προσαρμογής που απαιτεί κάθε επανακατάρτιση, ή τις νέες δεξιότητες που θα χρειαστεί να καλλιεργήσουμε, η προοπτική μιας σταδιοδρομίας με νόημα είναι κάτι που αξίζει τον κόπο ως μια ευκαιρία για εξέλιξη, ανάπτυξη και πληρότητα. Αντίθετα, το να ζεις από τη Δευτέρα περιμένοντας να έρθει η Παρασκευή νιώθοντας ματαίωση για τον εργασιακό σου ρόλο, ενέχει πάντα τον κίνδυνο να βιώνεις δυσάρεστα συναισθήματα που εξουθενώνουν τον εαυτό σου. Και αυτό είναι μεγάλο τίμημα.

 

Η Επαγγελματική Συμβουλευτική είναι ένας από τους τρόπους τα άτομα να αποκτήσουν πρόσβαση όχι μόνο σε εξειδικευμένη πληροφόρηση για τις επαγγελματικές και τις εκπαιδευτικές τους επιλογές, αλλά και σε βαθύτερη κατανόηση των προσωπικών τους χαρακτηριστικών, δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και εμποδίων που μπορεί να τους κρατούν μακριά από τη δουλειά που ονειρεύονται. Έτσι, λαμβάνουν υποστήριξη για να αποκτήσουν προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, να ξανασταθμίσουν τις επιλογές τους, να διαχειριστούν τη σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία τους να πετύχουν και το φόβο να αποτύχουν και να σχεδιάσουν τα επαγγελματικά τους βήματα με άξονα τις προσωπικές και τις επαγγελματικές τους ανάγκες. Σκέψου το κι εσύ σήμερα κιόλας, το μόνο που ίσως σε χωρίζει από μια σταδιοδρομία με νόημα, είναι η απόφαση σου για δράση.

 

Ιωάννα Ντάκου
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc | Career In Progress

ΚλεΙσε μια δωρεΑν συνΑντηση!