«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.»
Ιθάκη, Κ. Π. Καβάφης (1911)
Fast forward…αρκετά χρόνια μετά! Τελείωσες ή τελειώνεις τις σπουδές σου και έχεις αρχίσει να επεξεργάζεσαι τις εναλλακτικές σου; Η ιδέα να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό σου φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική και έχεις αρχίσει να χαζεύεις φωτογραφίες και sites από περιοχές που σου αρέσουν; Τότε σίγουρα η Ιθάκη του Καβάφη θα γίνει το μότο σου… Αν και το δικό σου ταξίδι ενδέχεται να είναι λίγο πιο μακριά από την Ιθάκη…
Η σκέψη του να κάνεις ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό είναι ταυτόχρονα μαγευτική και τρομακτική. Μαγευτική γιατί σίγουρα έχεις αρχίσει να φαντάζεσαι τον εαυτό σου στις όχθες του Τάμεση να τρως «fish & chips», να κοιτάς με δέος τον Πύργο του Άιφελ, να βολτάρεις με το ποδήλατο ανάμεσα σε τουλίπες στην Ολλανδία… Σε τρέλανα στα στερεότυπα ε; Καλά θα τα κάνεις και αυτά, και θα έχεις και τις selfie για να το αποδείξεις, αλλά σίγουρα θα κάνεις και άλλα πολλά που θα σου ταιριάζουν πολύ περισσότερο, ενώ παράλληλα θα αποκτήσεις μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες.
Πάμε τώρα στο τρομακτικό κομμάτι… Τι είναι αυτό; Μα φυσικά ο δρόμος… ο γεμάτος περιπέτειες, ο γεμάτος γνώσεις. Φυσικά, δεν θέλουμε να ακολουθήσεις εδώ κατά γράμμα τη συμβουλή του Καβάφη: «Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου. Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί…». Βασικά, μην διανοηθείς να την ακολουθήσεις. Εννοείται ότι θα πρέπει να προσέξεις πολλούς παράγοντες και να προετοιμαστείς κατάλληλα όσο πιο νωρίς γίνεται, αλλά… σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πώς να το κάνεις αυτό θα μου πεις. Πρώτα από όλα ενεργοποιείσαι. Αν είσαι τελειόφοιτος αξιοποίησε την τελευταία σου χρονιά στο έπακρο. Συγκέντρωσε πληροφορίες, αξιολόγησε τα ενδιαφέροντά σου και φρόντισε να συμμετέχεις στα μαθήματα γιατί θα σου χρειαστεί όχι μόνο η όσο το δυνατόν καλύτερη βαθμολογία, αλλά και οι συστατικές από τους καθηγητές σου.
Τώρα, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές σου και ψάχνεσαι για το θεματικό αντικείμενο, πρέπει να κινηθείς προσεκτικά. Και αυτό γιατί το μεταπτυχιακό είναι, πώς να το κάνουμε, επένδυση. Επενδύεις χρόνο και επενδύεις και χρήμα. Μπορεί ένα μεγάλο ποσοστό να σπουδάζει στο εξωτερικό (σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της UNESCO 34.029 Έλληνες σπούδαζαν στο εξωτερικό το 2013), ωστόσο κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι… και εμείς δεν θέλουμε να είσαι ένας ή μία από αυτούς.
Οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι ποιος-α είσαι και τι πραγματικά θέλεις. Να διερευνήσεις τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και την προσωπικότητά σου. Να αποκτήσεις δηλαδή αυτογνωσία. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να κάνεις την καταλληλότερη για εσένα επιλογή.
Στη συνέχεια φροντίζεις να συγκεντρώσεις όσες περισσότερες πληροφορίες για τα θεματικά αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν, για τα Πανεπιστήμια που τα διοργανώνουν (εδώ θα πρέπει να ελέγξεις και στον ΔΟΑΤΑΠ αν τα πανεπιστήμια πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον Ν. 3328/2005, Άρθρο 3 και την τροποποίησή του στον Ν. 3369/2005), για τα rankings και για τις επαγγελματικές προοπτικές ή τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν. Μια καλή αρχή είναι να επισκεφτείς εκθέσεις ξένων Πανεπιστημίων ώστε να μιλήσεις με εκπροσώπους και να αξιολογήσεις τις προσδοκίες τους και αν θα κάνεις καλό fit, αν θα ταιριάζεις δηλαδή, στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, καθώς και να πληροφορηθείς για υποτροφίες, πρακτικές, παροχή εστίας και την σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.
Τέλος, θα πρέπει να ενημερωθείς για το κόστος διαβίωσης των σπουδών σου και για τη δυνατότητα λήψης υποτροφίας από οργανισμούς και ιδρύματα, όπως είναι το ΙΚΥ, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ωνάση, κ.α.
Αφού ολοκληρώσεις την αναζήτησή σου και αποκτήσεις «καλές πραγμάτειες» περνάμε στο επόμενο στάδιο… στις αιτήσεις. Αν πιστεύεις ότι είναι κάτι απλό και ότι μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία την τελευταία στιγμή…think again! Ιδανικά η προετοιμασία της αίτησης πρέπει να γίνει από πολύ νωρίς. Όχι μόνο για να συγκεντρώσεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για να προλάβεις να κατοχυρώσεις θέση. Από δικαιολογητικά θα χρειαστείς φυσικά μεταφράσεις τίτλων σπουδών και αναλυτικής βαθμολογίας, βεβαιώσεις πρακτικών ή επαγγελματικών εμπειριών (όπου υπάρχουν), συστατικές επιστολές από καθηγητές (ή/και εργοδότες), δημοσιεύσεις, επιστημονικά projects, δείγμα επιστημονικής γραφής και περιγραφή μαθημάτων προπτυχιακών σπουδών (ανάλογα το Πρόγραμμα και τη χώρα), Βιογραφικό Σημείωμα και Personal Statement/Motivation Letter (ελληνιστί αυτοπεριγραφική έκθεση).
Ωστόσο, να ξέρεις ότι το Βιογραφικό Σημείωμα, η Αυτοπεριγραφική Έκθεση, οι ερωτήσεις που εμπεριέχονται σε ορισμένες αιτήσεις και η συνέντευξη (όπου υπάρχει) παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αίτησή σου. Επειδή, όμως, σε έχω ζαλίσει με πληροφορίες, θα χαρώ και εγώ και η υπόλοιπη Επιστημονική Ομάδα της Career In Progress να σε γνωρίσουμε από κοντά στην Έκθεση QS, να απαντήσουμε στις απορίες σου και να σου δώσουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσεις τις δεξιότητές σου στη συνέντευξη μέσω mock interviews.